top of page

HISTORIE

De grootste held uit de Friese geschiedenis is zonder enige twijfel Pier Gerlofs Donia, beter bekend als Greate Pier (Grote Pier). Deze beroemde boer van maar liefst 2.15 meter lang uit Kimswerd maakte zich begin zestiende eeuw hard voor een onafhankelijk Friesland. Met een zwaard van maar liefst 6,6 kilo en brute kracht, vocht Greate Pier ook voor rechtvaardigheid tegen het Saksische leger omdat zij zijn boerderij in de brand staken en zijn gezin daardoor verloor. Hij was de aanvoerder van de verzetsbende: De Arumer Zwarte Hoop. Op de Zuiderzee ging hij met zijn manschappen de strijd aan tegen de Hollanders, die de Saksische troepen naar Friesland hadden gestuurd om het gebied te veroveren. Volgens de verhalen liet Greate Pier gevangenen een rijmpje opzeggen om te achterhalen of hij met Friezen van doen had of niet: “Bûter, brea en griene tsiis, wa’t dat net sizze kin, is gjin oprjochte Fries”.

Voor de ene was Greate Pier een held, voor de andere een boef. Wat in ieder geval op zichzelf staat, is dat het verhaal van Greate Pier nog steeds voortleeft. Want naast zijn standbeeld 50 meter verderop, draagt ook dit hotel zijn naam.

 

Hotel Greate Pier stamt uit omstreeks 1880 en is al meer dan honderd jaar de plek in Kimswerd waar men samen kwam om te dansen, te handelen, te eten en te drinken. Inmiddels is de feestzaal omgetoverd tot 6 hotelkamers en wordt er op het terras en in het restaurant eigentijds genoten. Ervaar de rust, voer mooie gesprekken, lach, wees stil, wees gezellig in het hier en nu samen, proef de fijne gerechten en verfrissende drankjes.

bottom of page